sreda, 4. september 2013

Pošiiljanje vina v tujino

Želimo deliti našo izkušnjo s pošiljanjem vina v tujino - morda še komu prav pride.

Poleti sem na degustacijo vin povabila prijatelja iz Nizozemske, ki je bil poleti službeno v Sloveniji. Navdušen je bil nad našim refoškom in malvazijo, a domov je vzel le en liter. Kaj kmalu je obžaloval, da ga ni vzel več in tako sva se zmenila, da mu pošljem nekaj vina. To pa je veliko lažje reči kot narediti.

En "six-pack" (6 literskih steklenic) skupaj s škatlo tehta skoraj 10 kg. Pošta Slovenije v države EU lahko pošlje maksimalno 30 kg, za kar zaračuna cca. 61€. Zdelo se nama predrago, poleg tega je on želel kupiti večjo količino, da bo cena prevoza na liter vine ugodnejša. Recimo vsaj štiri škatle, največ šest.

Kot alternativo pošti je predlagal Ecoparcel.net, ki bi 40 kg (24 steklenic) težko škatlo dane dimenzije (51 x 41 x 37 cm) v Amsterdam lahko dostavil za cca. 67€. To bi bilo že sprejemljivo in že spakiram škatlo, ko se spomnim preveriti pogoje in ugotovim, da tekočin in krhkih predmetov ne sprejemajo. Paketi morajo biti namreč odporni proti padcem (do 40 cm).

Obrnem se na Twitter, kjer velikokrat dobim koristen nasvet. Prvi predlog je DHL, ki bi res lahko sprejel mojo občutljivo in težko škatlo, a zaračunali bi nam vsaj 173€! Veliko preveč - za ta denar se bolj splača poslati dva paketa preko Pošte Slovenije. Preveriva še ceno pri UPS - 140€. Pri GLS pa je problem podoben kot pri Ecoparcel - paketi so izpostavljeni padcem, zato njihova storitev ni primerna za steklenice vina.

Drugi predlog so zbirni prevozi. Na spletu najdem kar nekaj ponudnikov, vendar se odločim kontaktirati le tri od njih, ki imajo na spletni strani obrazec za kontaktiranje. Po nekaj dneh se odzove le eden. Cena za prevoz bi bila 100€. Ceneje kot DHL, a še vedno nisva zadovoljna. Razmišljam, ali bi poklicala še druge prevoznike, vendar prav veliko cenejše ponudbe ni pričakovati.

Nakar se mi končno utrne ... Eureka! Prevoz.org je rešitev! Kliknem na zavihek mednarodni prevozi in najzgodnejši datum odhoda v Amsterdam 3. september. Pokličem in se dogovorim. Poleg že pripravljenih 40 kg dodam še dve škatli po šest steklenic. Potihem me malo skrbi, saj je vino štirikrat dražje od cene prevoza in bi se bi se ga seveda bolj splačalo prodati naprej kot dostaviti. Ampak doslej sem imela s prevozi vedno pozitivne izkušnje, zato bom tudi tokrat zaupala. Vino (36 steklenic oziroma 60 kg) prevzame dan pred odhodom in preveri, ali je etiketirano. Ker gre za trošarinski izdelek, ga skrbi, ali so kakšne omejitve. Povem mu, da sem preverila, da se za osebno potrebo dovoljuje potovanje s količinami do največ 90 litrov vina.

In potem včeraj okrog 23h prejmem naslednjo sliko.


Pošiljka dostavljena!

Ni komentarjev: